MEDITIME KURANORE – 162

  1. Mos i humb shpresat! Një vëlla tregon: U martova dhe gjashtë vite nuk kisha fëmijë, nuk mbeti spital pa ia trokitur derën dhe nuk pata sukses. Mu kujtua fjala e Zekerijas alejhi selam; وَزَكَرِيَّا إِذْ نَادَىٰ رَبَّهُ رَبِّ لَا تَذَرْنِي فَرْدًا وَأَنْتَ خَيْرُ الْوَارِثِينَ

“(Përkujto) Edhe Zekiriain kur e luti Zotin e vet: “Zoti im, mos më le të vetmuar se Ti je më i miri trashëgues (pas çdokujt)”. (Enbija; 89).

Këtë lutje fillova të përsërisja shumë shpesh, lutesha dhe bëja istigfar mëngjes e mbrëmje duke ia bashkangjitur edhe rukjen derisa Allahu më furnizoi me dy fëmijë. Falënderimi i takon Allahut.

  1. Shkaqet e pranimit të lutjes! Pranimi i mëkatit dhe paraqitja e nevojës për Allahut janë nga dy shkaqet kryesore të pranimi të lutjes (duas). Medito se si i veproi këto dy gjëra Junusi alejhi selam në lutjen e tij madhore drejtuar Allahut; فَنَادَىٰ فِي الظُّلُمَاتِ أَنْ لَا إِلَٰهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ فَاسْتَجَبْنَا لَهُ وَنَجَّيْنَاهُ مِنَ الْغَمِّ ۚ وَكَذَٰلِكَ نُنْجِي الْمُؤْمِنِينَ

“Në errësira ai(Junusi) tha se: “Nuk ka Zot pos Teje. Ti je i pastër, nuk ke të meta. Unë i bëra padrejt vetes!” Ne iu përgjigjëm atij, e shpëtuam nga tmerri. Kështu i shpëtojmë Ne besimtarët.” (Enbija; 87-88).

Shejh Dr. Muhamed el Hamed

  1. Mëshira e gjerë e Allahut! Allahu, xhele ue ala, ka thënë; يُوصِيكُمُ اللَّهُ فِي أَوْلَادِكُمْ ۖ لِلذَّكَرِ مِثْلُ حَظِّ الْأُنْثَيَيْنِ

“Allahu ju urdhëron për (çështen e trashigimit) fëmijët tuaj: për mashkullin hise sa për dy femra.” (Nisa; 11).

Allahu është më i mëshirshëm me krijesat e Tij sesa prindërit për fëmijët e tyre, saqë i këshilloi në Kuran prindërit për fëmijët e tyre, që nënkuptojmë se Ai është më i mëshirshëm për ta sesa prindërit e tyre. Lusim Allahun të na kaploj më Mëshirën e Tij të madhe.

Tefsir Ibn Kethir; 2/225

  1. Shejtani dhe kurthet e tij! Shumë prej njerëzve kur kërkojn mbrojtjen prej Allahut nga cytjet shejtanit të mallkuar ndjenjë një frikë në veten e tyre nga shejtani në momentin e lutjes. Kjo gjendje nuk i takon aspak besimtarit, ngase shejtani nuk mund të bëj asgjë jashta caktimit dhe lejës së Allahut. Andaj, si ke frikë nga shejtani, kur Allahu, tha; إِنَّ كَيْدَ الشَّيْطَانِ كَانَ ضَعِيفًا

“S’ka dyshim se intriga e është e dobët.” (Nisa; 76)

Shejh Dr. Omer el Mukbil

  1. Njeriu është i dobët! Allahu, xhele ue ala, ka thënë; وَخُلِقَ الْإِنْسَانُ ضَعِيفًا

“Njeriu është i paaftë (për t’ju përballuar epsheve).” (Nisa; 28). Pra, njeriu është i dobët, andaj na jep udhëzim Allahu që mos të mashtrohet askush me veten e tij, sidomos në gjërat epshore, të thotë se un jam i fortë dhe durimtar. Ai i cili afrohet dhe sillet rreth dyshimeve, i tilli rrezikohet të bjen në mëkat.

Shejh Dr. Muhamed el Hamed

Nga arabishtja; Suad Shabani

%d bloggers like this: