MEDITIME KURANORE – 155

  1. Vlera e Ebu Bekrit, radijAllahu anhu! Njeriu më i mirë i këtij umeti pas resulullahut, salallahu alejhi ue selem! , është Ebu Bekri , radijAllahu anhu. Allahu, xhele ue ala, ka thënë; وَسَيُجَنَّبُهَا الْأَتْقَى الَّذِي يُؤْتِي مَالَهُ يَتَزَكَّىٰ

“Ndërsa ai që është më i devotshëm do të jetë larg tij. Ai që e jep pasurinë e vet e pastrohet.” (El Lejl: 17-18).

Me koncenzus(janë unanim) të dijetarëve të tefsirit se këto dy ajete kanë zbritur për Ebu Bekrin, radijAllahu anhu.

Err Rrazij, rahimehullah Tefsir el Kebir; 31/204

  1. Dita e Gjykimit! Allahu, xhele ue ala, ka thënë; يَوْمَ تُبْلَى السَّرَائِرُ

“Ditën kur do të gjurmohen të fshehtat.” (Tarik; 9).

Kush e ka brendësinë e tij të mirë edhe veprat do jenë zakonishtë të mira. Brendësia e mirë e besimtarit shfaqet edhe në fytyrën e tij me dritë dhe ndriçim. Kurse, kush e ka brenbrendësinë e tij të keqe edhe veprat e tij janë të këqija, ngase e jashtmja e pason të brendshmen. Brendësia e keqe shfaqet edhe tek fytyrët e të këqinjve, me errësirë dhe nxirje.

Ibn Kajimi, rahimehullah Et Tibjan Fi Eksamil Kuran; fq.64

  1. Dita e Gjykimit! A do jesh i lumtur që njerëzit ta dinë atë që fsheh në gjoksin tënd! Sidomos gjërat jo të mira. Pra, asesi nuk ke qejf të të ndodh një gjë e tillë, bile po të merr vesh dikush këtë, dëshiron ta mohosh menjëher një gjë të tillë. Andaj, ndalu dhe medito këtë porosi Kuranore; يَوْمَ تُبْلَى السَّرَائِرُ

“Ditën kur do të gjurmohen të fshehtat.” (Tarik; 9).

A dëshiron shpëtosh nga e gjithë kjo!? Përpiqu ta takosh Allahun, ashtu siç veproi Ibrahimi alejhi selam;

إِذْ جَاءَ رَبَّهُ بِقَلْبٍ سَلِيمٍ

“Kur Zotit të vet(Ibrahimi alejhi selam) i erdhi me zemër të pastër.” (Safat; 84)

Po veprove kështu, nuk do të dëmtoj dhe turpëroj asgjë!

Shejh Dr. Nasir el Umer

  1. Veçoritë e ajeteve Kuranore! Allahu, xhele ue ala, ka thënë;

يُوفُونَ بِالنَّذْرِ وَيَخَافُونَ يَوْمًا كَانَ شَرُّهُ مُسْتَطِيرًا وَيُطْعِمُونَ الطَّعَامَ عَلَىٰ حُبِّهِ مِسْكِينًا وَيَتِيمًا وَأَسِيرًا

“Ata janë që zbatojnë premtimet e tyre dhe i frikësohen një dite dëmi i së cilës ka përmasa të mëdha. Ata janë që për hir të Tij u japin ushqim të varvfërve, jetimmëve dhe të zënëve robër.” (Inasan; 7-8).

Dije se përmbledhja e gjithë adhurimeve është në dy çështje:

a). Madhërimi i Allahut, kjo vërehet tek pjesa e ajetit; ” Ata janë që zbatojnë premtimet.” Dhe

b). Butësia dhe bamirësia ndaj krijesave të Allahut, vërehet tek pjesa e ajetit; “Ata janë që për hir të Tij u japin ushqim.”

Err Rrazij, rahimehullah Tefsir el Kebir; 16/222

  1. Frytet e devotshmëris! Allahu,- xhele ue ala!,- thotë: وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًا. وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ. ۚ وَمَنْ يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ ۚ

”E kush i frikësohet Allahut, Ai i bënë rrugëdalje atij, dhe e furnizon atë prej nga nuk e pret; kushdo që mbështetet te Allahu, Ai i mjafton atij.” (Talak: 2-3).

Kush e realizon devotshmërin dhe tevekulin (mbështetjen) në Allahun, do të jenë të mjaftueshme për përfitmin e të mirave të fesë dhe të dunjas.

Shejh Ahmed Ferid

Nga arabishtja; Suad Shabani

%d bloggers like this: